Review: Transitive and Intransitive Verbs

Identify whether the underlined verb or compound verb is used transitively or intransitively:

Question 1

The old woman struggled up the hill, pulling a grocery cart that had lost one wheel behind her.

1. Transitive Verb
X Oops!
Question:
The old woman struggled up the hill, pulling a grocery cart that had lost one wheel behind her.
Answer:
The answer transitive verb is not correct.
Explanation:
The verb "struggled" does not have a direct object; the prepositional phrase "up the hill" acts as an adverb describing where she struggled.
2. Intransitive Verb
Good Work!
Question:
The old woman struggled up the hill, pulling a grocery cart that had lost one wheel behind her.
Answer:
The answer intransitive verb is correct.
Explanation:
The verb "struggled" does not have a direct object; the prepositional phrase "up the hill" acts as an adverb describing where she struggled.
 

Question 2

Hermione is editing her uncle's memoirs of his lifetime as a green grocer.

1. Transitive Verb
Good Work!
Question:
Hermione is editing her uncle's memoirs of his lifetime as a green grocer.
Answer:
The answer transitive verb is correct.
Explanation:
The compound verb "is editing" takes a direct object--the noun phrase "her uncle's memoirs."
 
 
 
2. Intransitive Verb
X Oops!
Question:
Hermione is editing her uncle's memoirs of his lifetime as a green grocer.
Answer:
The answer intransitive verb is not correct.
Explanation:
The compound verb "is editing" takes a direct object--the noun phrase "her uncle's memoirs."
 

Question 3

Much to the amusement of the onlookers, Paul danced a minuet to the polka music that drifted out of the beer tent.

1. Transitive Verb
Good Work!
Question:
Much to the amusement of the onlookers, Paul danced a minuet to the polka music that drifted out of the beer tent.
Answer:
The answer transitive verb is correct.
Explanation:
Here the verb "danced" is accompanied by a noun phrase ("a minuet") that acts as a direct object.
 
 
2. Intransitive Verb
X Oops!
Question:
Much to the amusement of the onlookers, Paul danced a minuet to the polka music that drifted out of the beer tent.
Answer:
The answer intransitive verb is not correct.
Explanation:
Here the verb "danced" is accompanied by a noun phrase ("a minuet") that acts as a direct object.
 
 

Question 4

At the beginning of the play, the entire cast dances manically across the stage.

1. Transitive Verb
X Oops!
Question:
At the beginning of the play, the entire cast dances manically across the stage.
Answer:
The answer transitive verb is not correct.
Explanation:
In this sentence, the verb "dances" is not accompanied by a direct object. The phrase "manically across the stage" acts as an adverb describing where the dancing takes place.
2. Intransitive Verb
Good Work!
Question:
At the beginning of the play, the entire cast dances manically across the stage.
Answer:
The answer intransitive verb is correct.
Explanation:
In this sentence, the verb "dances" is not accompanied by a direct object. The phrase "manically across the stage" acts as an adverb describing where the dancing takes place.
 

Question 5

Stella is reading quietly in the upstairs bedroom instead of doing her chores.

1. Transitive Verb
X Oops!
Question:
Stella is reading quietly in the upstairs bedroom instead of doing her chores.
Answer:
The answer transitive verb is not correct.
Explanation:
The compound verb "is reading" is accompanied by the adverb "quietly" but does not take a direct object.
 
2. Intransitive Verb
Good Work!
Question:
Stella is reading quietly in the upstairs bedroom instead of doing her chores.
Answer:
The answer intransitive verb is correct.
Explanation:
The compound verb "is reading" is accompanied by the adverb "quietly" but does not take a direct object.

Question 6

This term I am reading all of the works of Sylvia Townsend Warner.

1. Transitive Verb
Good Work!
Question:
This term I am reading all of the works of Sylvia Townsend Warner.
Answer:
The answer transitive verb is correct.
Explanation:
In this sentence, the compound verb "am reading" takes the noun phrase "all of the works of Sylvia Townsend Warner" as a direct object.
 
2. Intransitive Verb
X Oops!
Question:
This term I am reading all of the works of
Sylvia Townsend Warner.
Answer:
The answer intransitive verb is not correct.
Explanation:
In this sentence, the compound verb "am reading" takes the noun phrase "all of the works of Sylvia Townsend Warner" as a direct object.
 
 

Question 7

At the feast, we will eat heartily.

1. Transitive Verb
X Oops!
Question:
At the feast, we will eat heartily.
Answer:
The answer transitive verb is not correct.
Explanation:
Here the compound verb is not associated with a direct object; "heartily" is an adverb modifying the compound verb.
 
 
 
 
2. Intransitive Verb
Good Work!
Question:
At the feast, we will eat heartily.
Answer:
The answer intransitive verb is correct.
Explanation:
Here the compound verb is not associated with a direct object; "heartily" is an adverb modifying the compound verb.
 
 

Question 8

Charles opened up his lunch, examined the contents carefully, and ate his dessert first.

1. Transitive Verb
Good Work!
Question:
Recently Frederictonians gave a demonstration of their craft at the Saint John Exhibition.
Answer:
The answer Right is correct.
Explanation:
The pronoun "their" can refer only to the noun "Frederictonians," which precedes it.
2. Intransitive Verb
X Oops!
Question:
Charles opened up his lunch, examined the contents carefully, and ate his dessert first.
Answer:
The answer intransitive verb is not correct.
Explanation:
In this sentence, the verb "ate" takes a direct object, the noun phrase "his dessert."
 

Question 9

The Stephens sisters are both very talented; Virginia writes and Vanessa paints.

1. Transitive Verb
X Oops!
Question:
The Stephens sisters are both very talented; Virginia writes and Vanessa paints.
Answer:
The answer transitive verb is not correct.
Explanation:
The verb "paints" describes Vanessa's actions but takes no direct object; what Vanessa paints is not stated.
 
 
2. Intransitive Verb
Good Work!
Question:
The Stephens sisters are both very talented; Virginia writes and Vanessa paints.
Answer:
The answer intransitive verb is correct.
Explanation:
The verb "paints" describes Vanessa's actions but takes no direct object; what Vanessa paints is not stated.
 

Question 10

When I was three years old, my father left a can of paint open in my bedroom, and early one morning, I painted my baby brother's face green.

1. Transitive Verb
Good Work!
Question:
When I was three years old, my father left a can of paint open in my bedroom, and early one morning, I painted my baby brother's face green.
Answer:
The answer transitive verb is correct.
Explanation:
In the sentence, the verb "painted" takes the noun phrase "my baby brother's face" as a direct object.
2. Intransitive Verb
X Oops!
Question:
When I was three years old, my father left a can of paint open in my bedroom, and early one morning, I painted my
baby brother's face green.
Answer:
The answer intransitive verb is not correct.
Explanation:
In the sentence, the verb "painted" takes the noun phrase "my baby brother's face" as a direct object.
 

Written by Heather MacFadyen